NVIDIA’dan Yeni Video: Ekran Kartı Tasarımının Zanaat ve Bilimle Buluşması

Son 20 yılda bilgisayar grafikleri performans konusunda büyük ilerlemeler kaydetti. Bu ilerlemeleri başarılı bir şekilde hayata geçirebilmek; mimari, termal, mekanik, elektrik ve ürün tasarımı anlamında ciddi bir uzmanlık ve birikim gerektiriyor.

NVIDIA, hazırladığı videoda, ekran kartlarını tasarlarken maksimum potansiyele nasıl ulaşıldığını; bu kartların serin ve sessiz kalabilmesi için nasıl geliştirmeler uyguladığını gözler önüne seriyor:

  • Termal Tasarım: Azami soğutma verimliliği için mevcut kısıtlamaların üstesinden gelen; daha fazla havanın taşınabilmesi için yeniden tasarlanan ve hava akışı için optimize edilmiş bir soğutma sistemi çözümü.
  • Mekanik: Arka plaka için yer kalmasını sağlayan düşük profilli yaprak yay kullanan daha güçlü mekanik yapı.
  • Elektrik: Bileşenler ve soğutma için daha fazla alan sağlayan yeni 12-pin güç konektörüne sahip kompakt tasarım ve mevcut güç kaynaklarıyla uyumlu 8-pin konektörlerle uyumlu adaptör.
  • Ürün Tasarımı: Ekran kartının her bir unsurunu en uyumlu şekilde yansıtan devrim niteliğindeki termal çözümü ile kendinden taviz vermeyen, uyumlu tasarım.

Ekran kartlarının tasarımındaki tüm süreçleri detaylandıran ve bu sürecin günümüzde zanaat ve bilimle nasıl buluştuğunu NVIDIA’nın en başarılı isimlerinin anlattığı videoyu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Bu video 1 Eylül’deki GeForce Özel Etkinliği için (GeForce Special Event) eşsiz bir rehber niteliğinde.

İlgili Linkler:

YouTube’daki The Remarkable Art & Science of Modern Graphics Card Design videosu:

https://youtu.be/ZEzI02SKALY

GeForce.com’da The Remarkable Art & Science of Modern Graphics Card Design:

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/art-and-science-of-graphics-card-design

Aykut TAŞDELEN

aykuttasdelen@teknolojidergisi.net

2002 yılından beridir yazılım sektöründe eğitmenlik ve danışmanlık yapmaktadır. Kurucusu olduğu "Quantum Akademi" isimli firmada yazılım sektöründe eğitim ve danışmanlık faaliyetleri sürdürmektedir. 7 yıl özel bir üniversitede Android, Yazılım Mimarisi gibi lisans dersleri vermiştir. Halen yazılım şirketlerine ve profesyonel yazılımcılara yönelik kurumsal eğitimler vermektedir. Şimdiye dek 12 kitabı yayınlanmış olan yazar geçmişte 7 yıl Microsoft’tan MVP ödülü ve unvanı ile taltif edilmiştir. Bilişim basını mensubu olan Taşdelen geçmişte PCWorld dergisinde yazarlık yapmıştır.