ASUS, NAB Show 2024’te yapay zekâ, genişletilmiş gerçeklik ve sanal prodüksiyonlar için son teknoloji ProArt monitör ve bilgisayar çözümlerini tanıttı

ASUS, “Yarının Teknolojisine Bir Bakış” temalı 2024 NAB Show etkinliğine katıldığını duyurdu.  ASUS standını ziyaret edenler bizzat deneyebilecekleri ürünler ve çığır açan yenilik tanıtımlarında içerik oluşturma dünyasının geleceğini keşfetme fırsatı buldu.  ASUS standında, genişletilmiş gerçeklik ve sanal prodüksiyonun zorlukları için ideal olan bir dizi son teknoloji ürünü öne çıktı. Bu ürünler arasında dünyanın ilk 8K Mini LED profesyonel monitörü olan ProArt Display PA32KCX, yapay zekâ destekli iş istasyonları ve renk yönetim çözümleri yer alıyor

8K ve HDR, ProArt Display PA32KCX’te buluştu

8K çekim, genişletilmiş gerçeklik ve sanal prodüksiyonun öncüleri için son derece yüksek çözünürlüklü görüntüler sunuyor ve post prodüksiyonda geniş esneklik sağlıyor. Aynı zamanda son ürünleri tam 4K çözünürlükte üretme yeteneğini de koruyor. Bu içerik üreticilerinin 8K ham görüntülerle ayrıntılı bir şekilde çalışabilmesi için ASUS, dünyanın ilk 8K Mini LED profesyonel monitörü olan ProArt Display PA32KCX’i duyurdu.  Bu 32 inçlik 8K monitör (7680 x 4320), dünya standartlarında renk doğruluğu için birin altında ortalama ΔE değeri sunuyor ve muhteşem doygun renk üretimi için sinema sınıfı DCI-P3 renk gamının %97’sini kapsıyor.  4096 bölgeye sahip Mini LED arka aydınlatma, 1200 nit maksimum parlaklığa ve endüstri lideri 1000 nit tam ekran sürekli parlaklığına sahip. Bu da ProArt Display PA32KCX’i HDR iş akışları için ideal bir seçenek haline getiriyor.  Ürün, HLG ve HDR10 dahil olmak üzere birden fazla HDR meta veri biçimini destekliyor. Böylece içerik üreticilerine içeriğin son teslimat için gönderilmeden önce geniş bir hedef ekran yelpazesi için nasıl görüneceğini kontrol etme imkanı sunuluyor.

Dahili motorlu katlanan renkölçer, ekranın profesyonel düzeyde doğruluğunu uzun süre boyunca korumayı kolaylaştırıyor ve kalibrasyonun yaratıcı iş akışlarını aksatmaması için otomatik/kendi kendine kalibrasyon desteği veriyor. ProArt Display PA32KCX, LuxPixel™ Teknolojisi ile son derece rahat bir görüntü deneyimi sunuyor. Bu teknoloji, Anti-Glare, Low-Reflection (AGLR) teknolojisi ve Eye Care+ gibi en son gelişmeleri bünyesinde barındırıyor. İçerik üreticileri LuxPixel™ Teknolojisi sayesinde fikirlerini sonuna kadar takip edebilir ve göz yorgunluğu ve ışık rahatsızlıkları yaşamadan sanat eserlerinin görüntü kalitesini koruyabiliyor. Son olarak, ProArt Display PA32KCX, sette veya stüdyoda üstün esneklik için yaratıcılara zengin bir bağlantı seçeneği sunuyor. HDMI 2.1 ve DisplayPort 2.1 bağlantı noktalarının yanı sıra bir USB bağlantı merkezi ve 96 W USB Power Delivery özellikli çift Thunderbolt™ 4 USB Type-C bağlantı noktası çok yönlü kullanım olanakları sunuyor.

ProArt Display OLED PA32UCDM içerik üreticilerini QD-OLED ile tanıştırıyor

Profesyonel performans için geliştirilmiş bir QD-OLED ekran arayan içerik üreticileri için ASUS, yeni ProArt Display OLED PA32UCDM modelini sunuyor. Bu 31,5 inçlik 4K UHD monitör, DCI-P3 renk gamının %99’unu kapsayan muhteşem doygun ve doğru renkleri sunuyor. Dünya standartlarında renk doğruluğu elde etmek için ortalama ΔE değeri birin altında olacak şekilde fabrikada ön kalibrasyon yapılıyor. ProArt Donanım Tabanlı Kalibrasyon teknolojisi, renk doğruluğu optimizasyonu ve renk profili yazma işlevleri sunuyor.

ProArt Display OLED PA32UCDM; gerçek, koyu siyahlar, 1000 nit maksimum parlaklık ve gerçek 10-bit renk derinliği ile olağanüstü HDR deneyimleri meydana getiriyor. Bu ekran, HDR-10 ve HLG dahil olmak üzere birden fazla HDR meta veri formatlarını destekliyor ve Calman ve Light Illusion ColourSpace CMS profesyonel donanım kalibrasyon yazılımı ile sorunsuz çalışıyor.

96 W Power Delivery özellikli Thunderbolt™ 4, HDMI 2.1 bağlantı noktaları ve dahili bir USB bağlantı merkezi gibi zengin bağlantı seçenekleriyle ürün, içerik üreticilerinin kapsamlı iş istasyonlarını bağlamak için çok yönlü seçenekler veriyor. Bu ekran, önceki nesle göre %50 daha küçük bir tabana sahip. Dahili çapa noktaları ve bölmeli duvar askısı ile çeşitli yerleştirme seçenekleri sunuyor.

Kullanışlı ve akıllı renk yönetimi

ProArt ekranları, kullanıcıların ekranlarını kalibre etmek ve yaratıcı deneyimlerini tümüyle yönetmek için çok yönlü seçenekler sunuyor. ASUS’a özgü ProArt Kalibrasyon aracı, kullanıcıların hem SDR hem de HDR modlarında kalibrasyon yapmasına yardımcı oluyor. Araç hem macOS hem de Windows ile çalışıyor. ProArt ekranları, Calman ve Light Illusion ColourSpace CMS gibi önemli kalibrasyon cihazlarıyla ve profesyonel donanım tabanlı kalibrasyon yazılımları ile de çalışıyor.

Seçili modellerdeki Otomatik Kalibrasyon özelliği, tüm işletim sistemleriyle uyumlu ve ek bir yazılım gerektirmiyor. Kullanıcılar kalibrasyonu istedikleri zaman başlatma veya OSD menüsü aracılığıyla zamanlayabilme imkanına sahip. Ayrıca, donanım tabanlı kalibrasyon desteği sunan birden fazla ProArt ekranının renk doğruluğunu yönetmek için web tabanlı bir çevrim içi araç olan ProArt Renk Merkezi’ni de kullanmak mümkün.

Son olarak, ASUS DisplayWidget Center ve ProArt Creator Hub platformları, bağlı ProArt ekranlarında birleşik bir deneyim sunuyor ve içerik üreticilerinin ayarları kolayca düzenlemesine ve iş akışlarını optimize etmesine olanak tanıyor. ProArt Creator Hub Renk Yönetimi, ayrıntılı renk analizi ve bilgi sağlamak için bir ekran renk seçici veya görüntü renk çıkarıcısından yararlanıyor. Pantone® iş birliğiyle de renklerle ilgili geniş bir işlev yelpazesi sunuyor. Ayrıca, profesyonel ASUS Tasarım Merkezi tarafından oluşturulan 2024 renk trendlerini ve renk paletlerini keşfedip yaratıcılığınız için ilham kaynağı bulabilirsiniz.

Moonshine Studio, ASUS NUC ve ProArt setlerde

Tayvan’ın önde gelen genişletilmiş gerçeklik ve sanal prodüksiyon stüdyosu Moonshine Studio, ASUS ve ProArt ile güçlerini birleştirerek üretici yapay zekâ ve Sanal Masaüstü Altyapısı (VDI) içeren en son genişletilmiş gerçeklik çözümlerini tanıtıyor. Bu güçlü çözüm, güvenli bir uç nokta olarak kompakt NUC 13 Extreme’i içerirken, sahne arkasında ise olağanüstü performans sağlayan ASUS iş istasyonuyla destekleniyor. NUC 13 Extreme, AI iş yükleri için sorunsuz çalışmayı sağlayan üç yuva 12 inç bir grafik kartı ile donatıldı. ASUS standını ziyaret edenler ayrıca en son ASUS NUC çözümlerini de inceleme şansı yakaladı. Bunlar arasında, en son Intel Core Ultra işlemcilerle güçlendirilmiş NUC 14 Pro, NUC 14 Pro+ ve ROG NUC’u yer aldı. 

Moonshine Studio’nun demosunda güçlü Intel W790 ve Z790 iş istasyonları, çok çekirdekli işlem ve çoklu GPU desteği ile ASUS NUC uç noktalarını destekleyerek yoğun yapay zekâ görevlerini hızlandırdı ve böylece en karmaşık projelerde bile sorunsuz performans elde edildi. Ayrıca, 10 G Ethernet bağlantı noktası da cihazlar arasında kesintisiz veri aktarımı sağladı. Powered by ASUS programı; Alexander PC, CyberPowerPC, iBuyPower, Puget Systems ve Silverdraft gibi güvenilir ortaklardan geniş yapılandırma seçenekleri sunuyor ve stüdyoların çözümleri ihtiyaçlarına göre özelleştirmelerine olanak tanıyor.

Sette kapsamlı düzenleme olanağı sunmak için, ProArt Studiobook 16 OLED (H7604) modelinde olağanüstü renk doğruluğu sunan, Calman Onaylı 16 inç 3.2K 120 Hz OLED etkileyici bir dokunmatik ekran bulunuyor. Büyük, dijital kalem uyumlu dokunmatik yüzey ve kullanışlı ASUS Dial döner düğme de sanatçıların yaratıcılıklarını kolaylıkla ifade etmelerine olanak tanıyor.

ProArt, NAB Show 2024’te ilham kaynağı oldu

15 ve 16 Nisan tarihlerinde, 2024 NAB Show etkinliğinde bir dizi deneyimli yaratıcı profesyonel, ProArt MasterTalks söyleşilerinde endüstriye dair görüşlerini paylaştı.

MYSTERY BOX Film ve Ticari Yönetmeni Jacob Schwarz, 8K video düzenleme iş akışlarını ve ProArt Ekranları’nın gücünü anlattı.  Puget Systems Endüstri Analisti Matt Bach, yerel üretici yapay zekâ hakkında yaptığı konuşmanın yanı sıra Vu Baş Teknoloji Sorumlusu Alvin Renz Teves ile sanal üretim donanımı hakkında bir sunum yaptı. DNEG Studio Bilgisayar Görüşü ve Makine Öğrenimi Kıdemli Araştırmacısı Olivier Brochu Delfour, “Sanat ve Yaratıcılık Dünyasında Yapay Zekâ: Dost mu, Düşman mı?” konusunu ele aldı. Son olarak, Moonshine Studio Kurucusu Lin Chia Chi, sanal üretim teknolojisi ile ilgili proje paylaşımı, süreç ve yapay zekâ entegrasyonunu ele aldı.

Aykut TAŞDELEN

aykuttasdelen@teknolojidergisi.net

2002 yılından beridir yazılım sektöründe eğitmenlik ve danışmanlık yapmaktadır. Kurucusu olduğu "Quantum Akademi" isimli firmada yazılım sektöründe eğitim ve danışmanlık faaliyetleri sürdürmektedir. 7 yıl özel bir üniversitede Android, Yazılım Mimarisi gibi lisans dersleri vermiştir. Halen yazılım şirketlerine ve profesyonel yazılımcılara yönelik kurumsal eğitimler vermektedir. Şimdiye dek 12 kitabı yayınlanmış olan yazar geçmişte 7 yıl Microsoft’tan MVP ödülü ve unvanı ile taltif edilmiştir. Bilişim basını mensubu olan Taşdelen geçmişte PCWorld dergisinde yazarlık yapmıştır.